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ORDINANCE NO. 1996-8.

An Ordinance of the Town of Fort Branch, Indiana
Creating a Cash Reserve Fund for the Water Utility

WHEREAS, the Water Utility for the Town of Fort Branch has

surplus earnings as defined by IC 8-1.5-3-11, and _
(NI

WHEREAS the Town Council desires to create a cagh reserve
fund for the Water Utility pursuant to IC 8-1.5- 3= 11

NOW THEREFORE, Be it ordained by the Council of the Town of
Fort Branch, Indlana, as follows: _ .
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Section 1. A cash reserve fund is created fbr the Town of
Fort Branch Water Utility and carried on the records of the
utlllty by transferring to the cash reserve fund'surplus- ‘earnings
in the amount of $75,000.00.

Section 2. The Town Council may from time" tortlme ‘by
ordinance transfer additional funds from’ surplus earnlngs to the
Water Utility cash reserve fund. !

Section 3. This ordinance shall be 1n full_force and effect
from and after its passage. U T

PASSED AND ADOPTED by the Council of the Town of Fort Branch,
Indiana, this 4th day of September, 1996.

COUNCIL OF THE TOWN OF
FORT BRANCH, INDIANA
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RAY M. DRULEY

ATTORNEY AT LAW

505 North Church Street
P. 0. Box 146
Fort Branch, Indiana 47648 Telephone
(812) 753-4975

Fax
September 24, 1996 (812) 753-4612

Harold Wolf
Clerk-Treasurer

Town of Fort Branch
P.O. Box 40

Fort Branch, IN 47648

Re: Cash Reserve Fund for the Water Utility
Dear Mr. Wolf:

As per your request, I am giving you my opinion on the
legality of creating a cash reserve fund for the water utility and
then transferring money from that fund to the general fund.

Indiana Code 8-1.5-3-11 clearly authorizes a cash reserve
fund. It is my opinion that Ordinance No. 1996-8 legally creates
such cash reserve fund for the water utility.

Indiana Code 8-1.5-3-11(d) authorizes the Town Council to
include in the municipal general budget, as revenue in lieu of
taxes, an amount equal to the actual balance in the cash reserve
fund as of June 30 of the current year. If this is done, then the
cash reserve fund balance may be transferred to the municipal
general fund during the calendar year for which the budget was
adopted. :

Since the cash reserve fund was not created until after June
30 of this year, money from the cash reserve fund can be
transferred to the general fund only if you receive an additional
- appropriation.--If ycu- do- receive an appropriation, — -
then by ordinance money can be transferred from the cash reserve
fund to the general fund for the amount of the additional
appropriation during the calendar year for which the additional
appropriation was adopted.

If you have any questions, I would be glad to discuss this
with you.

Sincerely,
Ry . D
Ray/M. Druley

RMD:ard




RAY M. DRULEY

. ATTORNEY AT LAW

505 North Church Street
P. O. Box 146
Fort Branch, Indiana 47648 Telephone

(812) 753-4975
Fax
October 2, 1996 (812) 7534612

Harold Wolf
Clerk-Treasurer

Town of Fort Branch
P.0. Box 40

Fort Branch, IN 47648

Re: Cash Reserve Fund for the Water Utility;
addendum to opinion letter.

Dear Mr. Wolf:

Reference is made to my letter to you dated September 24,
1996, concerning the water utility cash reserve fund. Subsequent
to that letter, I have discussed the matter with Charley Pride of
the State Board of Accounts.

It is the opinion that funds can be transferred by ordinance
to the general fund from the cash reserve fund at anytime without
an obtaining an additional appropriation. According to Mr. Pride,
two State Board of Account attorneys have researched the statute,
Indiana Code 8-1.5.3-11, and both have concluded that regardless
of when the cash reserve fund was created, no additional
appropriation is required to transfer funds to the general fund.

It is therefore my opinion that you can at anytime by
ordinance transfer funds from the water utility cash reserve fund
to the general fund. You can spend the money without obtaining
an additional appropriation, provided there is an existing
appropriation available. Obviously, you cannot spend funds if

there is no appropriation, and obviously total spending cannot
exceed existing appropriations.

If you have any questions, I would be glad to discuss this
with you.

Sincerely,
0 ?ﬂ "
Ray M. bruley
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SEPTEMBER 26, 1996
RE: IC 8-1.5-3-11 CASH RESERVE FUND OF A UTILITY.

I spoke with Charlie Pride with the State Board of
Accounts this morning to ask for clarification of the
Utility Cash Reserve Fund. I asked if we had to ask for
an additional appropriation as well as an ordinance before
we can spend money from this fund, before it can be
apelled out in a Budget and listed as a source of revenue
of that budget. He told me that as long as the Town Board
hasg declared a surplus in a utility and the CASH RESERVE
FUND has been established, the only action needed after
that time is for the Town Board to pass an ordinance and
transfer the money to the General Fund. Once this has
been done, the money can be spent for anything it needs to
be used for, so long as we have an appropriation approved
for the expenditure. I went on to tell him that we were
having a problem with understanding the way the law is
written. He told me, "As for as the State Board of
Accounts is concerned, this law is wide open and as long
ag the account has been established and funded the money
can be spent in any way it is needed." He also said that
the State Board’s attorney, Susan Gordon, has done a lot
of work on this particular law and the above is what she
has determined. I also asked him about paragraphs 3, 4 &
5, as listed in the "Cities and Towns Bulletin" dated
September 1994 - Page 2. He said after you have read
through paragraphs 1 & 2 you can stop reading. I then
gaid, "Well in summary then, we can go ahead and pass an
ordinance as of now to transfer the money to the general
fund?" Charlie said, "That is what I’'m telling you, and
after all we are the only people you have to answer to."

Harold Wolf, Clerk—TreasurerAﬁ@uf




